Winnend ontwerp uitkijktoren Nieuw Delft bekend

De winnaar van de Stylos design contest is bekend! Tijdens de finale presenteerden 3 genomineerde teams hun ontwerp voor een tijdelijke uitkijktoren in Nieuw Delft. De jury koos de toren van het Brits-Zweedse team Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg als beste ontwerp. Zij mogen hun 2329 Tower de komende tijd verder uitwerken.

Naast de 2329 Tower waren ook de ontwerpen De vuurtoren en De spoel genomineerd. Arjaan Hoogenboom, jurylid en stedenbouwkundige bij Nieuw Delft: “De ontwerpen waren heel verschillend en alle drie heel goed op een eigen manier. We hebben uiteindelijk voor de 2329 Tower gekozen vanwege de ingenieuze manier waarop de toren is opgebouwd.”

V.l.n.r.: Sem van den Eijnde (bestuurslid Stylos), Edmund Thomas Green, Ludvig Sundberg en Martina Huijsmans (wethouder Nieuw Delft)

Kans

De winnaars, allebei 25-jaar, zijn masterstudenten Architectuur aan de Technische Universiteit Delft. “We zijn vereerd! We hebben heel veel zin in om aan dit project te blijven werken”, reageert Edmund. “Het gebeurt niet vaak dat je als student iets mag ontwerpen dat ook echt gebouwd wordt. Daarom was deze wedstrijd een geweldige kans. Bovendien zijn we allebei geïnteresseerd in circulair ontwerpen en smart environmental design. Ook dat onderdeel sprak ons aan.”

Circulair

“De toren bestaat volledig uit hout. We gebruiken geen spijkers, schroeven of lijm om de toren op te bouwen – alleen frictie”, vertelt Edmund. “De houten balken zitten aan elkaar vast met stalen banden. Omdat het hout daardoor onbeschadigd blijft, kun je het later weer ergens anders voor gebruiken. Daardoor is het ontwerp voor een groot deel circulair. Bovendien is de uitkijktoren zo gemakkelijk uit elkaar te halen en ergens anders weer op te bouwen.”

Impressie: de 2329 Tower en de broedplaats van I CHANGE

Beleving

De ambitie voor de toren is letterlijk hoog: het observatiedek bevindt zich 10 meter boven de grond. Ludvig: “Bezoekers gaan naar boven via een trap aan de binnenkant van het bouwwerk. Omdat de buitenkant uit latten bestaat voel je daar echt dat je in de toren bent. Eenmaal boven heb je juist een heel vrij uitzicht op het gebied Nieuw Delft.”

Blikvanger

De toren zal een opvallende verschijning worden aan de Westlandseweg. “Vanwege de hoogte is hij al vanaf een afstandje zichtbaar. En ook het gekozen materiaal valt op,” zegt Ludvig. “We hopen dat voorbijgangers nieuwsgierig worden naar wat er hier gebeurt – en dat dat mensen zowel naar de toren trekt als naar I CHANGE, met wie we deze plek delen.”

De komende periode werkt het winnende team het ontwerp verder uit onder toezicht van een docent van de TU Delft. Het streven is dat de toren vanaf maart 2020 gebouwd kan worden. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Lees meer: Ontwerpwedstrijd voor uitkijktoren in Nieuw Delft