Ontwerp noordelijk deel Van Leeuwenhoekpark klaar

Het definitief ontwerp voor het noordelijk deel van het Van Leeuwenhoekpark is klaar. Het langgerekte park, dat op het dak van de spoortunnel komt te liggen, wordt een groene, ontspannen ontmoetingsplek voor de stad. Het noordelijk deel loopt van station Delft tot aan de Ireneboulevard. Hier komen onder meer een waterelement, speelplekken en veel vrije parkruimte. De aanleg van de eerste fase start naar verwachting eind 2021.

Impressie van het Van Leeuwenhoek park

Rust en reuring

Marie-Laure Hoedemakers van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten vertelt:“In het hart van het park ligt de centrale loper, waar steeds iets anders te zien en te doen is. In het Park Noord vind je bijvoorbeeld een plek om te basketballen en een wandelbrug waar je uitkijkt over het hele park én waar schommels onder hangen. Op de groene glooiende flanken van het park kun je liggen in het gras, picknicken, een boek lezen, vliegeren of een balletje trappen. Het park biedt rust en reuring.”

Een koele plek in de stad

Aan de kant van het busplein komt een waterkunstwerk dat de ingang van het park markeert. Dit zorgt voor speelplezier en voor verkoeling in het park en op het busplein. Ook in de rest van het park wordt hittestress voorkomen en is rekening gehouden met het veranderende klimaat, bijvoorbeeld in de plaatsing van de bomen. Het Van Leeuwenhoekpark levert bovendien een bijdrage aan de wetenschap. Via meetpunten die zijn aangebracht krijgen onderzoekers van TU Delft namelijk inzicht in de klimaateffecten van een park op een stedelijke omgeving.

Impressie van het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft

Planning en aanleg

Het Van Leeuwenhoekpark wordt in fasen aangelegd. De werkzaamheden kunnen namelijk pas beginnen wanneer de gebouwen rond het toekomstige park klaar zijn. De aanleg van het meest noordelijke deel, inclusief het waterelement, begint naar verwachting eind 2021. De andere drie fasen starten waarschijnlijk in 2023 (fase 2 en 3) en 2025 (fase 4).

Bekijk hier:  Samenvatting definitief ontwerp Park Noord

Overzichtskaart park Noord

Video